Δευτερολογία Θ. Καράογλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης «Αναξιοποίητη η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου».

Δευτερολογία Θ. Καράογλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης «Αναξιοποίητη η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου».

Δευτερολογία Θ. Καράογλου:

Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσα το σύνολο των τοποθετήσεων των ομιλητών και πραγματικά αποδεικνύεται πόσο χρήσιμη και πόσο επίκαιρη είναι η σημερινή μας επερώτηση. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και χαίρομαι που διακρίνω ότι και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα.

Πρέπει, όμως, να κινηθούμε γρήγορα και να αθροίσουμε δυνάμεις. Έξω οι πολίτες δυσανασχετούν. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες υποφέρουν. Η ανεργία καλπάζει.  Ο πεσιμισμός εξαπλώνεται και οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό.

Οι πολίτες περιμένουν λύσεις από εμάς. Αυτή είναι η υποχρέωση μας απέναντι στην εμπιστοσύνη τους και απέναντι στις νέες γενιές. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Όχι τσαπατσούλικα. Όχι να ξεπουλήσουμε σήμερα ακίνητα για μερικές χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ και αύριο να είμαστε στην ίδια θέση.

Πρέπει να δώσουμε όραμα στον Έλληνα πολίτη. Να δει ότι σοβαρά προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Ότι επιδιώκουμε την ανάπτυξη και όχι μια ακόμα κρατική αρπαχτή. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του γιατί τότε πρώτος αυτός θα επενδύσει στο τόπο του.

 Σήμερα η διαθέσιμη αποταμίευση των Ελλήνων ξεπερνάει τα 220 δις ευρώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Άλλα πολλά, ίσως και περισσότερα βρίσκονται στο εξωτερικό. Αν πεισθούν οι αποταμιευτές ότι πάμε να κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια, θα επενδύσουν, μεγάλης, αλλά και μικρότερης οικονομικής επιφάνειας συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα και ξένοι.

Πρέπει επίσης να ποντάρουμε στην Ελληνική φαντασία και στην Ελληνική γη.  Διαβάζεις τα μέρη που προτίθεται η ΚΕΔ να προχωρήσει σε διαγωνισμούς ανάθεσης εκμετάλλευσης: Ελληνικό, Γούρνες Κρήτης, Αφάντος και Πρασονήσι Ρόδου, Βεγορίτιδα Πέλλας, Αντίρριο, Τοπείρος Ξάνθης, Ερμιόνη Αργολίδος, Σιθωνία και Τορώνη Χαλκιδικής, το Κτήμα Καλών Νερών Μαγνησίας, το Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας, οι Αλυκές Αναβύσσου, ο Τουριστικός Λιμένας Βουλιαγμένης, το Δέλτα του ποταμού Νέστου και για λίγο απλά ονειρεύεσαι να ήσουν εκεί στα πανέμορφα και παντελώς αναξιοποίητα τοπία μας.

 Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα θεωρείται το πιο προνομιούχο «οικόπεδο» της γης. Εκατοντάδες άλλα μέρη θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι διάσημοι πολίτες από διάφορες χώρες του εξωτερικού,  έρχονται να αγοράσουν τα δικά τους ακίνητα στον ευλογημένο αυτό τόπο.

Ιαματικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιστορικός τουρισμός, είναι δυστυχώς τομείς ακόμα αναξιοποίητοι. Αλλά δεν είναι μόνο οι ομορφιές της. Ποιος υπάρχει να αξιοποιήσει τις πολλές καινοτόμες ιδέες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί. Από επιφανείς επιστήμονες μέχρι «ανώνυμους» ανθρώπους ή και παιδιά!

Θα μου ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα παιδιά ποιο θα ήθελαν να είναι το περιβάλλον που θέλουν να ζήσουν και να το δημιουργήσουμε στο βαθμό που είναι δυνατό.

 Κάποτε συζητούσαμε να κάνουμε το μυθολογικό πάρκο στην Ανάβυσσο, ή το πάρκο των Μακεδόνων στην Πέλλα, ή την αναπαράσταση της ζωής των αρχαίων σε κάποιο άλλο μέρος της πατρίδας μας. 

Προτάσεις υπήρξαν για πίστα της φόρμουλα 1, για μεγάλα ενυδρεία,  για μετεγκαταστάσεις αεροδρομίων με ταυτόχρονες διπλές αναπλάσεις, για αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στις μουντές πόλεις μας, για φαντασία στην ανάπτυξη με συμμετοχή όλων των πολιτών και ιδίως των πολιτών της νέας γενιάς.

Αντ' αυτού τι τους προσφέρουμε; Μουντάδα, απαισιοδοξία, επιφυλακτικότητα. Σήμερα που συζητάμε για τα ακίνητα του δημοσίου, δυστυχώς αντί οι πολίτες να δουν αχτίδα αισιοδοξίας, θα μας βλέπουν με καχυποψία ότι πάμε να οργανώσουμε νέα «βατοπαίδια», νέες αδιαφανείς διαδικασίες που θα «επωφεληθούν όπως γενικά λένε οι κακοί πολιτικοί» και θα βγει χαμένη η πατρίδα μας. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει.  Αυτό είναι πέρα και πάνω από κόμματα.

Θα πρότεινα να δημιουργηθεί άμεσα μια επιτροπή της βουλής που σε συνεργασία με ειδικούς της αγοράς να προχωρήσει σε συνολικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Να δούμε πως λειτούργησαν επιτυχημένα μοντέλα του εξωτερικού.

 Μαγικές και εξωπραγματικές λύσεις δεν υπάρχουν. Κοινή λογική χρειάζεται, διαφάνεια και αποφασιστικότητα. Ενεργοποίηση των επαγγελματιών της αγοράς. Αξιοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός έφερνε επιφανείς αρχιτέκτονες του εξωτερικού για να μας πείσει ότι θα κάνει μια άλλη Ελλάδα. Στον 1,5 χρόνο είδαμε μόνο  πρόστιμα, φόρους, λιτότητα, ανεργία.  Καμία φαντασία, καμία καινοτομία. Πολλές φορές εμείς οι πολιτικοί νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα.   

Κύριε Υπουργέ, πολλές φορές εμείς οι πολιτικοί νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα. Όχι κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν να τα ξέρουμε όλα. Οφείλουμε, όμως, να ξέρουμε πού θα ψάξουμε να βρούμε τις λύσεις. Ένα από τα τελευταία στοιχήματα που έχουμε ως πολιτική ηγεσία για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία του τόπου μας, είναι η αξιοποίηση της τεράστια ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που αφού καταγραφεί και αξιολογηθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης που θα φέρει μια άλλη ζωντάνια στην πατρίδα μας, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας εργαστούμε όλοι για αυτό. Μπορούμε.

Σας ευχαριστώ.